top top top
Hjem
topbar
Forum links F.A.Q. kontakt
  s
Denne side
 
   
plukke Presse
Gæring Flaske

Redskaber og omkostninger

Fremgangsmåde

Opbevaring

Presse

Når dine æbler har stået til opbevaring i minimum 3 uger / max 6 uger, er tiden kommet til at presse dem, hvilket er rigtig sjovt, hvis du har de rigtige redskaber til din rådighed.

Redskaber og omkostninger
For at få den optimale mængde saft ud af dine æbler, skal du først køre æblerne gennem en ”kværn”, der moser dem i mindre

æble kværn

for størts udbytte skal æblerne igennem en kværn inden de presses

stykker. Derpå skal du hælde stykkerne ned i en ”presse”, der presser saften ud af æblerne. Både kværn og presse er smukke redskaber, der da også koster en del penge. Kværnen kan fås for ca. 1650 kr. og pressen kan købes for omkring 2350 kr. Presningen kan således hurtig blive en dyr fornøjelse, men fortvivl ej! Det er muligt at leje disse maskiner eller købe dem brugt – ja, endog at lave dem selv, hvis man er en dreven ”gør-det-selv mand”.
Udover kværn og presse, bør man desuden anskaffe sig spande til opbevaring af saften og en stor balje til at skylle æblerne i, inden man påbegynder presningen. Forhandlere af disse redskaber kan du finde under Forhandlere og links

Fremgangsmåde

most løber fra pressen

Mosten er mørk når den løber fra

Først skylles æblerne i koldt vand og evt. jord fjernes. Derpå skæres æblerne over på midten. (Dette gøres, fordi kværnen ellers ikke kan få ordentlig fat i dem). Derpå smides de halve æbler ned i kværnen, hvorved de moses til småstykker. Når presseposen er fyldt med disse småstykker, placeres en opbevaringsspand under det sted, hvor saften løber fra, og arbejdet med selve pressen påbegyndes: Håndtaget drejes rundt, indtil det ikke kan drejes længere på grund af modstanden, og man venter mens saften siver ned i spanden. Efter nogle minutter genoptager, man arbejdet med at dreje håndtaget osv.

Opbevaring
Når en spand er blevet fyldt, skal man altid huske at måle sukkerindholdet med en ”oechlevægt”, inden man sætter låget

spand med most

Husk at lukke gæringsspanden til så mosten ikke bliver til edike eller rådner.

på. Hermed vil det senere være muligt at bestemme alkoholprocenten præcist (for nærmere forklaring, se under ”Gæring”). Derudover er det vigtigt med det samme at sætte en vandlås på sin most, da man ellers risikerer, at der går råd i mosten. Dette fører os videre til næste skridt: Gæring.

 
bund