top top top
Hjem
topbar
Forum links F.A.Q. kontakt
  s
Denne side
 
   
plukke Presse
Gæring Flaske

Udstyr

Vandlås

Fremgangsmåde

Sukkerindhold

PH

Svovl

Gær

Gæring

Når æblerne er presset, starter gæringsprocessen med det samme. Det er nu, du skal måle sukkerindholdet, så du senere kan udregne alkoholprocenten.

Udstyr
Du skal bruge en oechlevægt, gæringsspande, en vandlås, et køligt rum, gær og evt. svovl og PH-papir. Det er vigtigt, at du har rene fingre.
NB. plastudstyr skal være mærket med glas og gaffel (billede), så de er egnede til fødevarer.Alt dette kan du finde under Forhandlere og Links

Vandlås

vandlås

En vandlås er nødvendig for at beskytte cideren fra ilt i luften

Det er meget vigtigt at sætte en vandlås på den beholder, som du opbevarer din most/cider i. Vandlåsen tillader kuldioxid at undslippe fra beholderen men lader ikke ilt, snavs eller bakterier komme ind. Hermed undgår man, at mosten rådner – ligesom man mindsker risikoen for, at mosten udvikler sig til eddike i stedet for cider. Husk derfor at fylde vand på vandlåsen, når du kigger til mosten, så den ikke lige pludselig står tom.

Fremgangsmåde
Der er to måder, hvorpå du kan gære din most, så den bliver til cider: Du kan udnytte, at der på æblet naturligt forekommer gær, eller du kan købe en gærkultur til gæringsprocessen.
Jeg vil foreslå, at man som begynder anvender en gærkultur, da man på denne måde bedre kan sikre sig mod, at hele produktionen går i vasken.

Sukkerindhold
Det første skridt er som sagt måling af sukkerindholdet. Dette

ooechlevægt i cider

Oechlevægten måler ciderens sukkerindhold

sker med en oechlevægt – også kaldet et hydrometer. Man sænker ”vægten” ned i mosten og aflæser værdien. Sukkerindholdet vil falde under gæringen, mens alkoholprocenten vil stige. Ud fra den mængde sukker man har målt i starten, kan man regne ud, hvor høj en alkoholprocent, man vil få til slut. (En detaljeret beskrivelse af fremgangsmåden medfølger, når man køber oechlevægt/hydrometer).

PH
Hvis du vil være helt sikker på, at æblecideren ikke ender med at blive til æblecidereddike, kan det være en god idé under gæringen fra tid til anden at tjekke din cider med PH-papir.
Hvis en spand med cider er begyndt at omdanne sig til eddike, vil PH-værdien falde fra måling til måling, og i så fald bør du skynde dig at fjerne den fra de andre.
PH-papiret kan også bruges, når du skal måle mostens surhedsgrad; hvis mosten er meget sur, skal du ikke tilsætte svovl. En ideel PH-værdi for mosten er ml. 3,0 og 3,8.

Svovl
Hvis du vælger at anvende en gærkultur, er det en god ide at tilsætte svovl, så du ikke risikerer sygdomme i din cider. Svovlen vil stoppe den naturlige gæring og gøre det af med andre uvelkomne elementer, inden du tilsætter gærkulturen.

Gær
Valget af gær-type kommer også an på, hvilken slags cider du ønsker dig. Med en øl-gær kan du opnå en cider på ca. 5 %. Her er ikke al sukkeret omdannet til alkohol, og derfor vil smagen være

kande med gærkultur i vand

Gær kultur før den hældes i mosten

sødere, end hvis du vælger en vin- eller champagne-gær, der derimod vil give en tør cider på op til 13 % Alkohol.
Opbevaring
Gæringen af mosten skal ikke ske under for varme forhold. Mellem 10 °C og 15 °C er optimalt. Cideren skal stå i spandene, indtil gæringen stopper, hvilket sker, når vandlåsen ikke længere bobler eller når oechlevægten ikke ændres. Det er dog en god idé at lade cideren stå i yderligere en måned eller to, da dette afrunder smagen.

 
bund